Krevní test odhalí osteoartrózu kolene až osm let předtím, než se objeví na rentgenu

Ve studii, která vyšla 26. dubna v časopise Science Advances, vědci ověřili přesnost krevního testu, který identifikuje klíčové biomarkery osteoartrózy. Ukázali, že předpovídá rozvoj onemocnění i jeho progresi, což prokázali ve své dřívější práci.

Výzkum posunuje užitečnost krevního testu, který by byl lepší než současné diagnostické nástroje, které často neidentifikují onemocnění, dokud nezpůsobí strukturální poškození kloubu.

Osteoartróza (OA) je nejčastější formou artritidy, která v USA postihuje přibližně 35 milionů dospělých a má významné ekonomické a společenské dopady. Ačkoli v současné době neexistuje žádný lék, úspěch potenciálních nových terapií by mohl záviset na včasném rozpoznání onemocnění.

Kraus a jeho kolegové se zaměřili na vývoj molekulárních biomarkerů, které lze využít jak pro klinickou diagnostiku, tak jako výzkumný nástroj, který by pomohl při vývoji účinných léků. V předchozích studiích prokázal test krevních biomarkerů 74% přesnost při předpovídání progrese OA kolenního kloubu a 85% přesnost při diagnostice OA kolenního kloubu.

Současná studie dále zdokonalila prediktivní schopnosti testu.

Zdroj: Mecical Xpress | Překlad a úprava textu: Iniciativa Sníh


Napsat komentář