Pozvánka na Science café o kvantových počítačích

Co ještě v 80. letech mohlo vypadat jako za vlasy přitažené, je dnes realitou. Do kvantových počítačů se masivně investuje a roste i jejich výkon. Jak fungují a jak promění svět? Více nám poví Václav Potoček z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze již v pondělí 20. května od 19:00 v Kampusu Hybernská.

Václav Potoček vystudoval matematické inženýrství a matematickou fyziku na Jaderka. V roce 2013 získal Cenu ministra školství za vynikající výsledky ve vědecké práci. Po doktorském studiu strávil jako postdok několik let ve Skotsku, na University of Glasgow a na Heriot-Watt University v Edinburghu. V současnosti působí jako odborný asistent ve výzkumné skupině Kvantová dynamika, optika a informace (Q³) na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské. Zaměřuje se hlavně na kvantové procházky, kvantovou optiku a měření a informaci v kvantové mechanice.

V přednášce si ukážeme základní myšlenky kvantové informatiky. Analogií s algoritmy klasických počítačů zavedeme pojem kvantových bitů a s minimem vzorců si ukážeme, jaké podstatné důsledky mají základní stavební kameny kvantové mechaniky na zpracování takové kvantové informace. Povíme si o nejznámějším ze všech kvantových algoritmů a jeho dopadu na teorii i praxi šifrování dat. Závěrem shrneme současné technologické pokroky v oblasti a výhled do blízké budoucnosti.

  • Termín: 20. 5. 2024 (pondělí), 19:00
  • Místo: Kampus Hybernská, Hybernská 4, Praha 1 (budova A, 3. patro, oddělení HYB4CITY, 3.A – Sál)
  • Host: Václav Potoček, Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT v Praze
  • Vstupné: zdarma
Jak na SCience café trefíte? Z Hybernské ulice půjdete průchodem do dvora, před koncem průchodu se u vrátnice dáte vpravo do budovy A, kde po několika schodech dojdete k výtahu a následně dojedete do 3. patra. Tam vystoupíte a dáte se vlevo do dveří a ocitnete se v prostorách HYB4CITY. Již od vrátnice z průjezdu vás budou navádět orientační cedulky, takže se nikde neztratíte 🙂

Napsat komentář