Jaké jsou nejčastější mýty spojené s očkováním?

Vakcíny jsou všeobecně považovány za jeden z největších objevů lidstva. Světová zdravotnická organizace hovoří o desítkách milionů případů osob ochráněných před úmrtím nebo dopady potlačení závažných infekčních chorob pouze a jedině podáním očkovacích látek. Navzdory tomu celosvětově sílí hnutí proti očkování.

Mezi široce známé mýty patří například informace, že očkování způsobují autismus, či že světové elity plánují lidskou populaci, skrze vakcíny, „očipovat“. Tyto nepravdy ale mají v některý případech výrazný vliv, jež může vést dokonce i ke stažení některých očkovacích látek z oběhu. Jaké mýty se objevují nejčastěji? Přečtěte si další z naší série krátkých článků o složitých tématech Coffee Beans.

Zdroj: CEDMO

Autoři: Prof. RNDr. Vanda Boštíková, Ph.D., Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova, a Prof. RNDr. Aleš Macela, DrSc. Fakulta vojenského zdravotnictví, Univerzita obrany

CEDMO – Středoevropská observatoř digitálních médií (Central European Digital Media Observatory, CEDMO) je nezávislé nestranické multidisciplinární centrum a jejím cílem je identifikovat, zkoumat a poukazovat na hlavní zdroje a příčiny nežádoucích informačních poruch ve střední Evropě (především v České republice, na Slovensku a v Polsku). Naše mezinárodní konsorcium bylo vytvořeno s cílem navrhnout soubor krátkodobých a dlouhodobých opatření a doporučení, která umožní občanské společnosti, veřejným institucím a soukromému sektoru reagovat na klesající důvěru v klíčové instituce a která zároveň pomohou společnosti, aby sílícímu působení nepravdivých a zkreslených informací dokázala odolávat.


Napsat komentář