Sociální sítě – past na vás i vaše dítě

V pátek 16. prosince 2022 uveřejnila spoluautorka podcastu Kanárci v síti Alexandra Alvarová stručný přehled toho, co sociální sítě a platformy představují z pohledu jejich vlastníků. Její text jsme zpracovali do krátké obrázkové prezentace a přikládáme též samostatný text facebookového postu.

OPAKOVÁNÍ:

Sociální sítě tu nejsou pro nás, ale my pro ně. Představujeme pro ně jakousi těžební biomasu.

Jejich základní obživou není reklama, ale těžba našich psychologických a sociodemografických dat. Ta se prodávají marketérům, propagandistům a jiným firmám.

Aby z nás ta data stihli dostat, naše reakce, smutky, radosti a vzrušení, je potřeba nás udržet dlouho na síti.

Aby nás platformy udržely dlouho na síti, používají dopaminové navykání, závislost našeho mozku na sekreci hormonu dopamin. Ten se vyplaví vždy, když s námi někdo souhlasí, nebo nás za něco pochválí. Nejde s tím nic dělat, mozek prostě takto funguje.

Aby se dala vybudovat slušná dopamimová závislost na sociálním kontaktu a uznání kmene ( bubliny), musíte lidem ukazovat posty které se jim líbí, nebo je pobouří a kmen se pak přidává v souhlasném unisono řevu ( dopaminy na druhou). Přesně to sociální sítě dělají. Kdyby v nás nebudovaly tuto závislost, neměly by dost času se nám podívat do mozku a těžit z našich reakcí data.

O tom, co nám sociální síť ukáže v nadměrném množství a co naopak zamlčí, rozhodují základní výpočetní modely pro sofware, tzv.algoritmy šíření. Na fejsbuku nesedí žádný strejda, který přehazuje informace sem a tam. Dělá to stroj.

Protože sociální sítě nejsou charita, ale nejnebezpečnější a nejvýdělečnější legální byznys světa ( zatím legální), je jim totálně u zadku, co se děje s našimi mozky a chováním poté, co nám začnou informace filtrovat a některé zesilovat, jiné zeslabovat.

Že to může vést k sebevražednosti dětí ( Instagram), genocidám ( Ksichtokniha), fízlování našich dětí Čínskou komunistickou stranou ( TikTok), je jim totálně, ale totálně jedno. Jejich mozky a jejich děti to nejsou.

Distribuce informací a její matematické modely, mohou být na sociálních sítích libovolně měněny. Můžete tak měnit názory i chování celých populací tam a zpět, podle toho čím je opakovaně exponujete a co komu zatajíte. To, co vidíte vy, váš soused nevidí.

Už nejste součástí stejného informačního vesmíru. Vám i sousedovi se zdá, že ten druhý poslední dobou “nějak zdebilněl a zasloužil by pár po čuni”.

Shoshanna Zuboff, ekonomka z Harvardu a autorka nejdůležitější knihy naší doby ( Věk kapitalismus dohledu), to nazývá Weapons of Math Destruction. Zbraně matematického ničení. Schopnost měnit algoritmy distribuce informací je přímo úměrná schopnosti pohybovat chováním a myšlením národů nebo společenských skupin.

Jediným imperativem úspěšnosti na “sockách” je vyrobit virál. Toho lze bohužel docílit nejlépe tak, že se lidé zasmějí nebo rozčílí. Jiný recept neexistuje. Znalost práce algoritmů patří k základním znalostem informační války. Když chcete být úspěšní, musíte vyrobit něco tak pobuřujícího, že lidé ztratí schopnost odolat puzení ke sdílení. Dopaminy, vyplavené společně sdíleným posměchem, řevem, či jinou masovou reakcí, jsou lepší odměna než mámino pohlazení.

Navíc sloužíme v síti i jako pokusní králíci: “Když mu ukážu tohle, on jde a udělá tohle? Zajímavé! Znamenám si!

Ve volbách se nepočítá jako faktor kvality “kolik lidí XY obdivuje”, ale “kolik lidí XY” zná. To je pak klíčovým faktorem rozhodování (nikoli to, co XY říká). Lidé považují něco, co už znají, za menší hrozbu. Můžete být kdokoli, hlupák i chytrák, ale pokud vás lidé neznají, jste out.

Naše psychologická data jsou hromaděna v databázích, kde se z nich vytvářejí predikce ( odhady) našeho příštího chování.

Bohužel pro nás lidi, stroje jsou podivuhodně přesné a dokáží předpovědět ( odhadnout) věci, které ještě dneska o sobě sami nevíme. Třeba že mi příští měsíc vypukne cukrovka, přiznám, že jsem gay nebo opustím ženu. Přesnost, se kterou se stroje v odhadu trefují, je fakt strašidelná. Weapons od Math Destruction.

Zdroj: Alexandra Alvarová (FB)


Od dezinformací k výrobě digitálních kultů? Od doby, kdy se ve strategických dokumentech armád objevil koncept informační války, uplynulo téměř čtvrt století. V předvečer nástupu umělé inteligence už nemluvíme o fake news, ale o komplexních vlivových operacích, digitálních kultech, kmenových a kulturních válkách. Kde se momentálně nachází naše civilizace ve schopnosti obrany proti sofistikované propagandě nového typu? A jsme vůbec schopni se bránit? Přednáší Alexandra Alvarová, která vystřídala řadu profesí, od novinařiny, přes marketing až po politiku. Je expertkou na propagandu – na prodávání idejí. Zabývá se zneužíváním manipulačních technik v reklamě i v publicistice. V současnosti žije v Kanadě a USA. Vydala knihy Průmysl lži (3. vydání v roce 2022) a Krmit démony, které se staly bestsellery. Obě knihy (každá jinou formou) přibližují fungování současné propagandy, fenoménu fake news a okolnosti vzniku novodobé informační války. V anotaci k první z nich napsala: „Důvodem [..k napsání knihy..] je bezmoc, že prohráváme hybridní válku…..Chtěla jsem pomoci lidem, kteří mají pocit, že se zblázní z té hromady polopravd, výmyslů a manipulací, jež se odevšad valí jako voda z karlínských kanálů při povodni.“ Ve spolupráci s British Council v rámci projektu DRŽME SPOLU – Stronger Together for Social Cohesion. Záznam přednášky, která proběhla ve Velkém sále Ústřední knihovny MKP dne 22. 9. 2023.

O autorce:

Alexandra Alvarová

Alexandra Alvarova is a recognized authority in political marketing and public relations, a sought-after seminar leader, facilitator, and public speaker. In 2017 she wrote The Industry of Lies, a non-fiction work that introduces, outlines and fully supports a core concept: „Russia used the 2013 presidential election in the Czech Republic as a trial run to perfect its hybrid-warfare aggression for altering the outcome of the 2016 US Presidential elections. In 2021, she published Feeding The Demons: The conquerors of America, a political thriller on bannonist behavioural BigTech propaganda. The story features the events of the American election 2016 and how the propaganda machine was established to destroy America. She wrote numerous expert articles on political marketing and algorithmic propaganda.“

2007
Držitelka mezinárodního certifikátu ISTQB pro testování softwaru
OD 2007
Objentis Software Integration, Vienna, Austria
Test Manager
OD 2006
Networker a analytik pro oblast ICT
2005-2006
Adastra s.r.o., česko kanadská společnost pro Business Solutions a DW řešení
Projektový manažer, asistent Quality Managera
1999-2004
Poradce představenstva, TelSource (konsorcium KPN a Swisscom, strategický partner Českého Telecomu), analýzy ve věci privatizace Českého Telecomu
2000-2001
Poradce BIAC (Brussels International Airport Corporation), analýzy možností privatizace České správy letišť
1995 -1999
Spolumajitel Public Relations agentury Cardinal
1993-1995
Poradce místopředsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR (masmediální legislativa a teorie
1992-1993
Vedoucí zahraniční rubriky deníku Lidová demokracie
1990-1992
Překladatelská, tlumočnická a publicistická činnost
1988
Emigrace do Německa, obchodní zástupce firmy Stapf GesmbH
1985
Studium Divadelní fakulty AMU
1985
Maturita Gymnázium Beroun, odborné zaměření: analytická chemie, němčina
DALŠÍ DATA:
OD R. 1990
Člen KDU-ČSL
OD R. 1996
Člen představenstva Institutu Friedricha Fundera při ÖVP, Vídeň (institut se zabývá vzděláváním novinářů střední a východní Evropy), předsedkyně sekce Střední Evropa
JAZYKY:
Němčina, angličtina, francouzština, ruština
DALŠÍ SPECIALIZACE:
Masmediální komunikace, nonverbální komunikace, metody vyjednávání
ÚCHYLKA:
Parašutismus
AKTIVITY V MÉDIÍCH
1991
Dopisovatel týdeníku Televize (náklad 500 000), překlady zahraničních mediálních studií
1992
Lidová demokracie (publikace studie DUCHOVNÍ AIDS o podstatě komunismu a jeho směřování)
1993
Interview s Theo Weigelem (ministr financí Německo), s Manfredem Woernerem (gen. tajemník NATO), s Gezou Jeszenskym (ministr zahraničí Maďarska), s Emilem Constantinescem (prezident Rumunsko) a mnoha dalšími osobnostmi
1994
Scénář dokumentu LES A HOMO SAPIENS, realizovala Česká televize
1995
Scénář pohádky Město LUZ (Česká televize)
1996
Scénáře dokumentárního cyklu Mládež a Média (ČT Brno, TS Jiřího Floriana)
1997
TV PRIMA – naučný populární seriál o nonverbální komunikaci
1998-2006
Scénáře (eseje) pro Sváteční slovo , pořad České televize
2002
Seriál o nonverbální komunikaci pro Dobré ráno v ČT
2003
Serie článků pro Ekonom a Hospodářské noviny, telekomunikační prognózy vývoje v oboru
2004-2006
Série článků pro Ekonom a Hospodářské noviny, telekomunikační prognózy vývoje v oboru
2000-2006
Výuka nonverbální komunikace pro manažery a žurnalisty (Vyšší střední škola žurnalistiky a publicistiky, T-Mobile, politické osobnosti, a další)
2005-2006
Pravidelná spolupráce na pořadu Člověk a reklama, Český rozhlas 6

Saša Alvarová a Josef Holý o sociálních sítích, jejich algoritmech a manipulacích


Napsat komentář