Pohádka od hororového mistra

Bylo nebylo jedno království, ve kterém vládl přihlouplý král Roland s dobrým srdcem. Ve svém vládnutí dělal, co mohl, aby lid byl spokojen. To se ovšem nedá říci o jeho rádci, zlém kouzelníkovi Flaggovi, šedé eminenci krále Rolanda.


Aby nebylo jen zle, král má i dva syny. Nadějného staršího Petra a nenadějného mladšího Tomáše. Chlapci jsou jako oheň a voda. Nebo spíše jako oheň a kus měkkého bláta. Kouzelníkovi je jasné, se kterým dědicem se mu bude lépe pracovat a rozehrává nebezpečnou hru, na jejímž konci může být jen jeden vítěz a mnoho poražených. A kouzelník není zvyklý prohrávat.

K pohádce mistra Kinga jsem se dostala náhodou v knihovně při studiu na střední škole. Tou dobou už jsem za sebou měla výtečné Prokletí Salemu a líbivá obálka mi padla hned do oka. Příběh mě už tehdy naprosto pohltil a od poutavého vyprávění z delainské říše se mi jen těžko odcházelo, ale škola byla škola.

Po letech jsem si mezi jinými na knihu vzpomněla a díky její nedostupnosti v novém kabátě ji z druhé ruky zakoupila. A opět Kingovu vyprávění ihned propadla.

Kniha je stále stejně úžasná a opravdu nemohu říci, že by odstup několika let můj pohled na její kouzlo změnil. Osudy Petra, Tomáše, jejich otce Rolanda a démonického Flagga jsou napínavé jako když jsem je četla poprvé.

Příběh je výbornou volbu pro milovníka Kingova žánru i pro každého, kdo se rád ztratí ve světě pohádek a klasické české už jej omrzely. Zde má totiž čtenář už od začátku jistotu, že dobro zvítězí nad zlem a je až do konce napnutý, jak to jenom to dobro udělá, když zlo je tak všemocné.

Naštěstí je vždy naděje a je jí protknuto celé vyprávění.


Napsat komentář