Dezinfo pro začátečníky

Dezinformace, konspirační teorie nebo jen prosté lži vydávané za názory, případně názor postavený na chybném úsudku. Dnes stojí společnost před těmito výzvami a je těžké se orientovat nejen v rozeznání jednotlivých fenoménů, ale i na ně účelně reagovat.


V USA mají úžasnou řadu knih. For dummies. Volně přeloženo „pro blbce“. Je možné zvolit korektnější pro začátečníky. Jedná se o krásně přehledné publikace přibližující širokou paletu témat. Různé variace tohoto výkladu témat v mnoha ucelených řadách nalezneme po celém světě, ať již v různých nenápadných kapesních vydáních pro dospělé (série Jak blafovat) nebo v otevřenějších knížkách určených v první řadě školákům, ovšem mnozí rodiče by si je na férovku měli přečíst také.

Proto pro mě byla příjemným objevem kniha z řady O co jde? s podtitulem Fake news.

Sehnala jsem ji navíc za částku nižší, než bych si koupila džus v restauraci, proto se o nedostupnosti literatury na toto téma nedá vést ani debata.

Kniha neobvyklého formátu a jasných barev nemá ucelený text v dlouhých blocích, ale krátké postřehy a vysvětlení v úhledných boxících, vše podtrhují trefné ilustrace. Kniha navíc pokládá otázky k zamyšlení, kde se s čím čtenář může denně setkávat nebo rovnou příklad ze života či historie.

Nejedná se o vědeckou publikaci objasňující největší konspirační teorie světa. Je to příručka pro bystřejší školáky, většinu dospívající a také pro dospělé s vlastností sebereflexe. Nenásilnou formou pojmenovává jevy a mechanismy fungující kolem nás a ovlivňující nás téměř na každém kroku. Nedá se použít oblíbenými alibismus „za našich časů“, protože tyto věci platily i v minulosti, pouze prostředky jejich užití byly jiné. Sociální sítě některé známé fenomény pouze urychlily, ale nevynalezly.

To vše přehledně vysvětluje jednoduchá kniha a provede zájemce poměrně složitým tématem i většinou jeho zákonitostí.

Jedná se o zajímavý dárek pro děti školu povinné. Dospělý by se však neměl nechat odradit a v případě zájmu nahlédnout také. Už jen proto, že dítě se může na některé věci ptát a je rozhodně zajímavé popsané mechanismy vyzkoušet na vlastní pěst na různých užívaných platformách nebo v dostupných médiích.

Garantuji, že zjištění budou více než zajímavá.


Napsat komentář