Istambulská úmluva v dezinformačním prostoru

Dezinformační scéna v tématu od počátku vycítila silný polarizační potenciál, dělící společnost, jak dlouhodobě vyplývá z našich reportů. Podařilo se jí změnit diskuzi o Istanbulské úmluvě, dokumentu obecně se zasazujícím proti násilí na ženách a dětech, na boj s tzn. „genderovou ideologií“ a zasadit ji do svých dlouhodobých šablon boje proti legální státní reprezentaci („elitám“) a prozápadní orientaci země.

Činnost dezinformační scény můžeme pozorovat už od schvalování v roce 2018. Istanbulskou úmluvu jako „konec světa, jak ho známe, krádeže dětí a persekvování tradičních rodin“ popisovala v srpnu 2020 na svém webu česká pobočka ruského propagandistického webu Sputnik.

Významnou roli při šíření dezinformací o Istanbulské úmluvě hrál proruský aktivista Zdeněk Chytra. On sám se označuje za zaměstnance německé ultra-pravicové strany AfD, která má prokázané vazby na Rusko, dlouhodobě spolupracuje s dezinformačním „Svobodným vysílačem“ a podařilo se mu například spolu s dalšími dezinformátory dokonce uspořádat za patronátu poslance SPD Jaroslava Foldyny seminář na půdě Poslanecké sněmovny. Chytra pravidelně zveřejňoval dezinformace například o tom, že Istanbulská úmluva bude chránit pedofily, což bylo obratem vyvráceno.

Ve skupinách na sociálních sítích dominovaly dezinformace a manipulace šířené spolkem „Tradiční rodina z.s.“, kde vedle Chytry figuruje i například Ivana Schneiderová, neúspěšná kandidátka za SPD do Poslanecké sněmovny.

Zdroj: Čeští elfové

Čeští elfové jsou občanským hnutím, které mapuje, analyzuje a aktivně bojuje proti cizím dezinformačním kampaním na českém internetu. Volnou inspiraci našli v podobném hnutí Elfů z pobaltských republik, kteří už léta bojují proti ruským hybridním a dezinformačním operacím.
Jsme studenti, lékaři, učitelé, hasiči, podnikatelé, umělci, řemeslníci, vědci, policisté, vojáci. Jsme občané. Jsme muži a ženy jako vy. 

Jsme mezi vámi, možná někoho z nás znáte. Pracujeme zdarma, nezávisle na jakékoli instituci a sami si hradíme veškeré náklady.
Jsme patrioti. Spolu s T. G. Masarykem věříme, že „vlastenectví je láska k vlastnímu národu, nikoli nenávist k jiným“.

Jsme ti, kteří odmítají přihlížet cíleným dezinformačním kampaním cizích aktérů, jejichž cílem je nenápadná destrukce demokratických a ústavních hodnot, na kterých stojí naše země.
Jsme ti, kteří odmítají nečinně přihlížet umělému rozdělování naši společnosti na nesmiřitelné tábory.

Jsme Čeští elfové.
V co věříme:
Věříme v sebevědomou Českou republiku, která je součástí Evropské unie a NATO.

Věříme, že za svůj osud odpovídáme sami.
Věříme ve své spojence a chceme, aby i oni mohli důvěřovat nám.
Věříme, že svobodná a prozápadní budoucnost naší země není automatická, že je třeba úsilí každé generace, aby zůstala zachována.
Věříme, že stejné odhodlání, úsilí a odvahu, s jakou bojovala o republiku Masarykova generace před sto lety, generace českého odboje za nacistické okupace, generace protikomunistického odboje v éře totality, je třeba vynakládat i nadále. Nebezpečí zániku těchto hodnot je možná méně viditelné než v minulosti, avšak stejně reálné.
Věříme v ústavní hodnoty České republiky a chceme je bránit.
Věříme, že je správné ukázat odvahu a přiložit ruku k dílu i ve svém volném čase.
Co děláme:
Analyticky mapujeme nepřátelské aktivity zaměřené na ničení důvěry jak v ústavní hodnoty tak mezi lidmi navzájem.

Zjišťujeme, jakými cestami nepřátelská propaganda přitéká do českého kyberprostoru. Tyto hlavní kanály monitorujeme kvalitativní analýzou, tj. snažíme se zachytit hlavní dezinformační narativy a jejich vývoj v čase. 
Na největší manipulace odpovídáme vlastními texty, které evidentní lži vyvracejí. Tyto texty pak jako osvětu zveřejňujeme buď sami nebo je publikují jiná média.
Snažíme se na problém cizích dezinformačních kampaní upozornit veřejnost, media i politickou sféru. Snažíme se iniciovat diskuzi o prevenci a řešení negativních důsledků. 
Upozorňujeme na trendy a konkrétní aktéry. Šiřiteli dezinformační propagandy jsou často naši spoluobčané, kteří rozdělující a nenávistnou agendu přebírají. Většinu z nich nepovažujeme za nepřátele, ale za mnohdy nešťastné nebo zmatené oběti. Naším cílem jsou skrytí profesionální tvůrci, kteří nepřátelskou propagandu a rozdělování společnosti provádějí úmyslně.

Napsat komentář