Co je quishing?

Quishing je kombinace slov „QR kód“ a „phishing“. Jde o sofistikovaný typ phishingového útoku, který využívá QR kódy k oklamání uživatelů a získání jejich citlivých informací. QR kódy jsou běžně používány k rychlému přístupu na webové stránky nebo k získání různých informací pomocí chytrých telefonů.

Jak funguje quishing?

Útočníci vytvoří škodlivé QR kódy, které přesměrují uživatele na podvodné webové stránky nebo stahují malware do jejich zařízení. Tyto kódy mohou být umístěny na veřejných místech, zaslány e-mailem nebo dokonce zahrnuty v reklamních materiálech či infiltrovány do reklamního prostoru webové stránky. Když uživatel naskenuje takový kód, je často přesměrován na stránku, která vypadá legitimně a vyžaduje zadání osobních údajů, jako jsou přihlašovací údaje nebo platební informace.

Rizika spojená s quishingem

Krádež přihlašovacích údajů: Falešné webové stránky mohou vypadat autenticky, což vede uživatele k zadání jejich přihlašovacích údajů.

Šíření malwaru: Škodlivý software může být stažen a nainstalován do zařízení uživatele bez jeho vědomí.

Finanční ztráty: Útočníci mohou získat přístup k bankovním účtům a způsobit finanční škody.

Jak se chránit před quishingem?

Ověřujte zdroj QR kódů: Naskenujte kódy pouze z důvěryhodných a ověřených zdrojů.

Používejte bezpečnostní aplikace: Aplikace pro skenování QR kódů mohou detekovat a varovat před škodlivými kódy.

Aktualizujte software: Udržujte svůj operační systém a antivirový software aktuální.

Buďte obezřetní: Neposílejte citlivé informace prostřednictvím neznámých QR kódů.

Zdroj: E-Bezpečí

Projekt E-Bezpečí je celorepublikový certifikovaný projekt zaměřený na prevenci, vzdělávání, výzkum, intervenci a osvětu spojenou rizikovým chováním na internetu a souvisejícími fenomény. V posledních letech se projekt také věnuje pozitivnímu využívání IT ve vzdělávání a běžném životě. Projekt E-Bezpečí je realizován Centrem prevence rizikové virtuální komunikace Pedagogické fakulty Univerzity Palackého ve spolupráci s dalšími organizacemi. 

Projekt E-Bezpečí se specializuje zejména na:

  • kyberšikanu a sexting (různé formy vydírání, vyhrožování, poškozování obětí s pomocí informačních a komunikačních technologií),
  • kybergrooming (komunikace s neznámými uživateli internetu vedoucí k osobní schůzce),
  • kyberstalking a stalking (nebezpečné pronásledování s použitím ICT),
  • rizika sociálních sítí (zejména sítě Facebook),
  • hoax, spam a fake news,
  • online závislosti (netolismus, nomofobie),
  • fenomén youtubering,
  • zneužití osobních údajů v prostředí elektronických médií.

Základním východiskem činnosti projektu je terénní práce s nejrůznějšími cílovými skupinami, přednášková činnost, preventivní vzdělávací akce apod. Přednášky/besedy mapují jak konkrétní nebezpečné jevy, tak možnosti prevence a obrany proti útočníkům. Představa o problematice je vytvářena na základě modelových situací i skutečných kauz. Besedy jsou multimediální, jsou doprovázeny prezentací a videoukázkami.


Napsat komentář